Kurulduğu günden bu yana istihdam edilebilir nitelikli mezunlar verme, bilim ve teknolojiye hizmet etme, topluma katkı sağlayan projeler geliştirme hedefiyle faaliyetlerine devam eden ESTÜ, güçlü altyapısı, deneyimli akademik kadrosu ve sosyal imkanlarıyla yarım asırlık köklü geçmişinden aldığı güçle sahip olduğu birikim ve tecrübenin üzerinde yükseliyor. ESTÜ; 5 fakültesi (Mühendislik, Fen, Havacılık ve Uzay Bilimleri, Mimarlık ve Tasarım ve Spor Bilimleri), 3 meslek yüksekokulu (Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokulu, Porsuk Meslek Yüksekokulu ve Ulaştırma Meslek Yüksekokulu), 1 yabancı diller yüksekokulu ve 3 enstitü (Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü ve Ulaştırma Bilimleri Enstitüsü) ile kalite güvencesini de ön planda tutarak eğitim-öğretim hizmeti sunuyor.
Yeni açılan programlar
ESTÜ’de Nisan 2024’te 'Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokulu' kuruldu ve 'Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi' açılmasında da son aşamaya gelindi. YÖK tarafından yapay zekâ, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu insan kaynağını yetiştirme amacıyla başlatılan çalışma çerçevesinde 2024 yılında ESTÜ’de 2 lisans ile 3 önlisans programı açıldı. Yeni açılan ve yakın gelecekte öğrencileri sektörün zirvesine taşıyacak bilgi ve becerilerle donatacak 'Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri (İngilizce)' ile 'Bilgi Güvenliği Teknolojisi (İngilizce)' lisans; 'Oyun Geliştirme ve Programlama', 'Bulut Bilişim Operatörlüğü' ile 'Robotik ve Yapay Zeka' önlisans programları bu yıl ilk öğrencilerini alacak. Bunun yanında yine bu yıl açılan ve oldukça önemli olan Uçak Mühendisliği (İngilizce) ve Havacılık ve Uzay Mühendisliği (İngilizce) bölümleri de yeni öğrencilerini bekliyor. Ayrıca ESTÜ’nün tüm mühendislik programlarında ve Fen Fakültesi'nin 2 programında zorunlu İngilizce hazırlık eğitimi, diğer programlarda da isteğe bağlı İngilizce hazırlık eğitimi bulunuyor.
Öğrenci odaklı üniversite
ESTÜ; öğrenci merkezli, öğrenci temelli, öğrenme kazanımlarına dayanan eğitim yaklaşımını benimsemiş bir kurum olarak mezun vermiş 26 lisans programının 18 tanesinin yetkili kurumlarca akredite edilmiş olması, üniversitenin eğitim-öğretim sürecinde ulusal ve uluslararası standartları sağlama konusundaki duyarlılığının önemli bir göstergesi olarak öne çıkıyor. Ayrıca ESTÜ'nün Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi'ne açık bir referans olarak görülen ve öğrencilere uluslararası alanda avantajlar sağlayan Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) logosu kullanma hakkına sahip 15 programı bulunuyor ve bu sayı ile ESTÜ Türkiye’de en fazla Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) logosu kullanma hakkına sahip ilk 20 üniversite arasında yer alıyor.
Uygulamalı eğitim imkânları
Tüm alanlarda eğitim gören öğrencilerin yaparak öğrenmelerine fırsat sunan gelişmiş ve güncel laboratuvarlar, atölyeler, spor tesisleri ve bunun gibi ESTÜ’nün uygulamalı eğitimdeki başarısının önemli girdileri olarak göze çarpıyor. Ayrıca üniversitenin sahibi olduğu ve üniversite tarafından işletilen uluslararası trafiğe açık Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı; Pilotaj programının eğitim uçuşları, Hava Trafik Kontrolü programı öğrencileri için kule uygulamaları, uçak bakım hangarları ise Uçak Gövde ve Motor Bakımı ile Havacılık Elektrik Elektroniği programı öğrencileri için önemli uygulama alanları olarak işlev görüyor. ESTÜ, üniversite-sanayi iş birlikleri çerçevesinde yürütülen proje temelli stajlar, ESTÜ Akademi Programları, zengin seçmeli ders havuzu, disiplinlerarası yandal programları ve daha lisans eğitimi sürecinde öğrencileri araştırma süreçlerine en erken aşamalarda dâhil ederek proje yazma ve yürütme konusunda teşvik eden uygulamalarıyla akademik bilgi ve becerileri uygulama ve projeler ile taçlandıran bir eğitim-öğretim politikasını başarıyla sürdürüyor.
Doluluk ve istihdam oranları yüksek
ESTÜ'nün tüm fakülte ve meslek yüksekokullarına bağlı olan ve YKS veya Özel Yetenek Puanı'yla öğrenci alan önlisans ve lisans programlarının hemen hemen tamamının kontenjanı, her akademik yılda yüksek bir doluluk oranına ulaşıyor. ESTÜ mezunlarının mezuniyet sonrası ilk 2 yıl içerisinde istihdam edilme oranı yüzde 80'in üzerinde olup, bazı bölümlerde ise bu oran yıllardır yüzde 100 olarak seyrediyor. 2023 yılında ESTÜ’yü tercih eden adayların yüzde 21,08’i birinci tercihleriyle üniversiteye yerleşirken, Pilotaj programına 2023 yılı tercihlerine göre YKS ile Türkiye 725’incisi ilk yerleşen ve son yerleşen ise Türkiye bin 600’üncüsü oldu.
Öncelikli alanlarda uzmanlaşıyor
Eskişehir Teknik Üniversitesi, Yükseköğretim Kurulu tarafından verilen ve yeni teşvik sistemi olan 'Öncelikli Alanlarda Uzmanlaşan Üniversiteler Projesi' çerçevesinde 15 bilim alanında 25 devlet ve vakıf üniversitesinin ilgili bölüm veya programına YÖK tarafından öncelikli alan misyonu verilmesinin kararlaştırıldığı listeye 'Seramik ve Kompozit Malzemeler' öncelikli alanında girdi.
Uluslararasılaşmaya önem veriyor
ESTÜ uluslararası iş birlikleri öğrencilerin eğitim, staj ve araştırma süreçlerine katılımına imkan tanıyor, farklı kültürleri öğrenmelerine ve kişisel becerilerini geliştirmelerine imkân sağlıyor. Uluslararasılaşma faaliyetlerinde öğrenci ve personel değişimi imkânı veren Erasmus+ Programı çerçevesinde ESTÜ’nün 30’a yakın ülkede 100’ün üzerinde üniversiteyle anlaşması bulunuyor. ESTÜ'de lisans ve lisansüstü programlara kayıtlı 70 farklı ülkeden 400 civarında uluslararası öğrenci eğitim görüyor.
Sektörle ortak akademiler
ESTÜ, üniversite-sektör iş birliğiyle gerçekleştirilen 'ESTÜ Akademi Programları' (Ford-Otosan, ICI, Eczacıbaşı, Alp Havacılık, Başarsoft, Netcad, TÜRASAŞ, Sişecam, Teknotam vb.) ile öğrencilerin daha mezun olmadan sektörden uzmanlarla bir araya gelerek belirli alanlarda mesleki becerilerini ve donanımlarını arttırmaya yönelik eğitim almalarını ve kariyer planlamasında özgün deneyimler edinmelerini öncelikliyor. Ayrıca TÜBİTAK 2209A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı, 2209B Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Desteği Programı ile TÜBİTAK 2242-Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmaları'nda desteklenen proje/öğrenci sayısı açısından Türkiye'de en ön sıralarda yer alıyor. ESTÜ’de çok sayıda proje takımı bulunuyor. Bu takımlardan ESTÜ Hidroana ve ESTÜ Solar Team ekipleri ise bir önceki yıl TEKNOFEST yarışlarında Türkiye ikinciliği elde etti. Ayrıca ESTÜ Hidroana takımı, 'Midas' adlı hidrojen enerjili aracıyla Fransa’da düzenlenen Shell Eco Marathon Europe yarışında son 3 yıldır dünyada ilk 5 içerisinde yer alıyor. Üniversite-sanayi iş birliklerine önem veren üniversitede önemli sanayi kuruluşları ile işbirliği çerçevesinde kurulan yazılım ofisleri sayesinde öğrenciler yarı zamanlı olarak çalışma, gerçek projelerde uzmanlarla çalışma ve tecrübe kazanma şansına sahip oluyor.
Kariyer planlama ve etkinlikler
ESTÜ'de Kariyer Gelişimi ve Öğrenci Destek Birimi, öğrencilerin ve mezunların akademik ve kişisel gelişimlerine katkı sağlayarak küresel düzeyde rekabet edebilecek nitelikli bireyler olarak profesyonel hayata atılmalarına destek olmak, mezunlarla etkin bir iletişim ve işbirliği ağının kurulması için gerekli düzenlemeleri yapmak, öğrencilere burs sağlayan dış kaynaklı kurum/kuruluşlarla iletişim halinde olmak ve öğrencilerin burs almalarıyla ilgili organizasyonları yapmak amacıyla faaliyet gösteriyor. ESTÜ, nitelikli mezunlar yetiştirmek adına lisans öğrencilerini araştırma süreçlerine en erken aşamalarda dâhil ederek proje yazma ve yürütme konusunda teşvik ediyor. Bunun yanında ESTÜ Kampus Ofisi, mevcut kaynakları verimli ve etkin biçimde kullanarak, öğrencilerin ve çalışanların kampüs içinde ve dışında sosyal, kültürel ve sportif ihtiyaçlarını karşılayabilecek farklı etkinlikler tasarlıyor ve hizmet olarak sunuyor. ESTÜ’de her yıl ekim ayının ilk haftasında Oryantasyon Günleri etkinliği, mayıs ayının ilk haftasında Bahar Şenlikleri, eğitim-öğretim yılının sonunda da 13 bin kişilik stadyumda mezuniyet töreni gerçekleştiriliyor.
ESTÜ’de öğrencilerin sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerle kişisel gelişimleri ile mesleki yeterliliklerinin yanı sıra; takım çalışması, iletişim ve liderlik gibi 21'inci yüzyıl becerilerini geliştirebilmelerine katkı sağlamak ve sosyal ilişkiler, sorumluluk bilinci, etik değerlere bağlılık ve kendi kararlarını alabilme gibi konularda kendilerini geliştirebilecekleri fırsat ve ortamları sunabilmek amacıyla Öğrenci Kulüpleri Koordinatörlüğü tarafından koordine edilen 30’un üzerinde öğrenci kulübü faaliyet gösteriyor.