Cemiyet merkezinde gerçekleştirilen genel kurulda saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra kongrenin açılış konuşmasını yapan Başkan Yılmaz Karaca, Federasyon Genel Başkanlığı dolayısıyla bir çok kentte yerel basını yakından takip ettiğini Eskişehir basınının çok iyi düzeyde olduğunu, bundan da gurur duyduğunu söyledi. Genelde basının sorunlarına da değinen Karaca, yerel basının can çekiştiğini, sorunlara çözüm bulmak amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde milletvekillerinden oluşan bir komisyon kurulması konusunda öneri sunduklarını ifade etti. Yerel televizyonlardan uydu kirası alınmamasını da isteyen Karaca, demokrasinin olmazsa olmazı olan basının devlet tarafından daha da fazla desteklenmesi çağrısında bulundu.
Divan Başkanlığına seçilen gazeteci Hüsnü Arslan da Cemiyet tarihi hakkında bilgi verdikten sonra kongrenin Eskişehir Basınına hayırlı olması dileğinde bulundu.
Eskişehir basın konusunda da örnek
Genel Kurula katılan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt da Eskişehir’in örnek bir şehir olduğunu belirterek, “Basın konusunda da örnek. Gazeteciler Cemiyeti de bu konuda iddialı. Basının tarafsız, objektif, güçlü olmasını savunuyorum. Eskiden bir olayı ispat etmek için “gazetede okudum” denirdi. Bu durum değişmeye başladı. Gazete patronlarının başka işi olmamalı, iktidar olduğumuzda ciddi yasal değişiklikler yapacağız” dedi.
Genel Sekreter Bülent Özyazıcı’nın faaliyet raporunu okumasından sonra, yönetim ve denetim kurulları ibra edildi.
Tek liste ile girilen ve açık oylama ile yapılan seçimde Başkanlığı yeniden Yılmaz Karaca seçilirken Yönetim Kuruluna da Bülent Özyazıcı, Muharrem Esen, Hakkı Sağlam, Seda Uçar Kale, Sinan Keskin ve Özge Zaim seçildi.
Denetleme Kurulunda da Ali Akyüz, Çağlar Özyazıcı ve Nazım Aydın görev aldı.
Genel Kurulda, Onur Kurulu ile Türkiye Gazeteciler Federasyonu, Basın Vakfı ve Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu delegeleri de belirlendi.