Nebi Hatipoğlu açıklamasında;
“Sokakta yaşayan köpekler ile ilgili yasa hazırlıkları sürerken, gerçekten kendimi insani bir açmazda hissetmekteyim.
Verilere göre şu an ülkemizde sahipsiz 3.5 milyon köpek olduğu tahmin ediliyor. Mart 2022 - Aralık 2023 arası sokak köpekleri nedeniyle (saldırı, kuduz ve trafik kazasına sebep olma) 40'ı çocuk olmak üzere 92 vatandaşımız hayatını kaybetti. Ne yazık ki sayısız da yaralanma mevcut.
2004 - 2019 yılları arasında barınaklardan sahiplendirilen köpek sayısı ise, sadece 370 bin. Nüfusu 25 binin üzerinde olan belediyelerin barınak yapması kanunen zorunlu olmasına rağmen, riayet eden kurum sayısı ise sadece 189.
Tüm bu verileri alt alta topladığımızda ise çıkan sonuç bence şunlar oluyor:
Durum aynen böyle devam etsin demek gerçekçi olmaz. Ortada bir problem olduğu aşikar.
Ancak çözümün 3 milyondan fazla canlıyı sistematik şekilde öldürmek olmadığını düşünüyorum.
Sokak köpeklerinin bu kadar kontrolsüz şekilde çoğalmasının başlıca nedeni görevini yerine getirmeyen belediyelerdir. Barınaklar hızlıca inşa edilseydi, kısırlaştırma işlemleri periyodik olarak yapılsaydı ve saldırgan olanlar barınaklarda tutulsaydı bugün bu konuyu tartışmıyor olacaktık.
Ne yazık ki evine bakacağım diye köpek alıp, sokağa bırakan çok sayıda vatandaşımız var. Bu da konunun buraya gelmesinde önemli faktörlerden birisidir.
Peki çözüm nedir?
Yasal zorunluluk olan barınaklar hızla inşa edilerek, büyük bir kısırlaştırma seferberliği başlatılabilir. İkinci olarak saldırgan köpekler barınaklarda tutulurken, kısırlaştırılmış uysal köpekler kendi yaşam alanlarına bırakılabilir. Ayrıca devletimiz eliyle düzenlenecek kampanyalar ile kaynak da toplanabilir. Bu noktada sadece çok hasta ve acı çeken canlılar uyutulabilir.
Gerçekten keskin bıçak bir konu. Ancak tüm vatandaşlarımızı konuyu iki taraflı, empati kurarak düşünmeye davet ediyorum.”